café-au-laitvlek

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In De Telegraaf komt vandaag een patiënt met ‘een mozaïek aan pigmentafwijkingen’ aan het woord, die behalve door ‘psoriasis, netelroos, vitiligo-achtige huidverkleuringen en wijnvlekken´ ook getekend wordt door ‘café-au-lait-vlekken’.

Café-au-laitvlek lijkt misschien een gelegenheidssamenstelling, maar is in werkelijkheid een bij leken blijkbaar nog onbekende vakterm uit de dermatologie voor een toch niet zo heel zeldzaam verschijnsel: een lichtbruine, vaak ovale vlek op de huid. Meestal zijn de café-au-laitvlekken vrij klein en hebben ze de kleur van koffie verkeerd (vandaar de naam café-au-laitvlekken, naar de Franse term voor koffie verkeerd: café au lait), maar soms zijn ze groter en donkerder en dus gewoon koffiekleurig.

Een solitaire (in z’n eentje voorkomende) café-au-laitvlek is niet zorgwekkend. Sterker nog: ongeveer 1 op de 200 kinderen wordt met zo’n solitaire café-au-laitvlek geboren. De vlek wordt veroorzaakt doordat er zich plaatselijk wat meer van het pigment melanine bevindt. Als er zes of meer (forse) café-au-laitvlekken op het lichaam aanwezig zijn, kan dat echter een symptoom zijn van neurofibromatose, ook wel bekend als de ziekte van Von Recklinghausen.

Het woord café-au-laitvlek maakte zijn mediadebuut op 2 juli 2013 in dagblad De Limburger en stond op mei 2017 opnieuw in de krant. Het Parool schreef op die dag:

Gelukkig is een café-au-laitvlek bijna altijd gewoon een vlek, verder niks. Hij lijkt ook nog eens op een vlakke moedervlek of op vlekken die bepaalde schimmelinfecties veroorzaken, al zijn die uiteraard van tijdelijke aard.

En wat verderop:

We kunnen ons ook maar beter met onze café-au-laitvlekken verzoenen, want als ze er eenmaal zitten, gaan ze niet meer weg. En er is niets tegen te beginnen.

Wie op internet kijkt, ziet dat café-au-laitvlek (in allerlei spellingen) een vrij normaal woord is, dat dus eigenlijk in Van Dale hoort. Medici noemen een vlek overigens ook wel een macula en een café-au-laitvlek heet in het medische jargon daarom ook wel een café-au-laitmacula.

Definitie

café-au-laitvlek (de, -ken) kleine, meestal ovale een doorgaans vlakke huidvlek in de kleur van koffie verkeerd, synoniem café-au-laitmacula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *