windenmeewaaier

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een windenmeewaaier, zo typeerde Mink K., bijgenaamd De Denker (omdat hij een blauwe maandag rechten heeft gestudeerd), Willem Holleeder. Dat gebeurde gisteren, tijdens het monsterproces tegen ‘s lands bekendste crimineel, aldus De Telegraaf. Iemand die met alle winden meewaait, zo zouden we het woord kunnen parafraseren, dus iemand die met iedereen meepraat, die telkens van standpunt, visie of partij verandert, kortom iemand die de huik naar de wind hangt, dat wil zeggen: iemand die zijn mening voortdurend aanpast.

Zo iemand wordt ook wel een windvaan genoemd, maar als je even niet op dat woord kunt komen, kun je op basis van de uitdrukking met de wind meewaaien natuurlijk ook zomaar een nieuwe samenstelling maken: windenmeewaaier. Het is een splinternieuw woord, maar het is niet uniek: op internet kun je hier en daar ook de samenstelling metallewindenmeewaaier aantreffen, net als de betekenisverwante gelegenheidssamenstelling huiknaardewindhanger (gespeld als: huik-naar-de-windhanger). Woorden als windenmeewaaier en metallewindenmeewaaier behoren tot de spreektaal. Zulke woorden raken in de schrijftaal meestal niet ingeburgerd.

Definitie

windenmeewaaier (de, -s) iemand die uit opportunisme telkens van standpunt, visie of partij verandert, synoniem windvaan, gebaseerd op de uitdrukking met alle winden meewaaien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *