bermbevalling

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Zwangeren in het noorden van het land hebben er een kopzorg bij. Door personeelstekorten worden de afdelingen geboortezorg van de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal gesloten. Wie in de omgeving van die plaatsen woont en om wat voor reden ook opeens naar het ziekenhuis moet om te bevallen, heeft eerst nog een halfuur reistijd voor de boeg. Daardoor is er een levensgroot risico, zo schreven Trouw en Linda respectievelijk zaterdag en zondag, op een bermbevalling.

Bermbevalling is een woord dat al een jaar of zeven nu en dan, of beter gezegd sporadisch, wordt aangetroffen in de media (de vroegste vindplaats in de krant dateert uit 2011). Bermbevalling verdringt woorden die min of meer hetzelfde uitdrukken, zoals autobevalling en snelwegbevalling, en lijkt zo de centrale term te worden voor een (nood)bevalling onderweg naar het ziekenhuis. De baby’s die bij zulke bevallingen ter wereld komen, worden trouwens al sinds 2011 bermbaby’s genoemd.

In bermbevalling noemt het eerste deel van de samenstelling de plaats waar de geboorte plaatsvindt. Hoe opvallend het woord op het eerste gezicht is, qua structuur onderscheidt het zich niet van thuisbevalling en ziekenhuisbevalling, waarin het eerste deel eveneens de plaats van de bevalling noemt. Hotelbevalling, onderwaterbevalling en vliegtuigbevalling, die de afgelopen jaren ook in de media hebben gefigureerd, zijn op identieke wijze gevormd.

Definitie

bermbevalling (de, -en) bevalling waarbij een hoogzwangere vrouw niet op tijd het ziekenhuis kan bereiken en als gevolg daarvan haar kind onderweg daarnaartoe moet baren

  1. Tilly

    Wat komt er dan op het geboortebewijs te staan als een baby in een berm, oef een vliegtuig geboren wordt.
    De plaats waar de berm staat of de plek waarboven het vliegtuig zich bevindt op het geboortemoment ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *