spookpaneel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Dat kun je natuurlijk ook doen: zonnepanelen op je dak (laten) leggen en ze niet registreren. Trouw schrijft daar vandaag over:

Netbeheerder Stedin wist wel dat niet iedereen doorgeeft dat er zonnepanelen op dak liggen, maar de onderneming dacht aan een procent of tien, misschien twintig. Na het bestuderen van satellietbeelden van wijken in Rotterdam en Delft blijkt dat een kwart van de zonnepanelen niet bij hen is gemeld.

De krant typeert zulke zonnepanelen als spookpanelen, en dat is eigenlijk wel een voor de hand liggende term. Spook is namelijk productief als eerste woorddeel in samenstellingen ter aanduiding dat het verschijnsel dat het tweede samenstellingsdeel noemt niet officieel is, niet aangemeld of geregistreerd is of zich anderszins ‘onder de radar’ bevindt. Zo hebben we in het verleden al gelezen over spookambtenaren, spookbanen, spookbedrijven, spookfacturen, spooknota’s, spookrekeningen en spookstudenten. Het verband tussen het eerste woorddeel van zulke samenstellingen en de geestverschijning die als spook  wordt aangeduid, is natuurlijk dat een spook evenmin aantoonbaar is als het werk/de studie van de spookambtenaar/spookstudent of de transactie waarvoor de spookrekening wordt verstuurd.

Definitie

spookpaneel (het, -panelen) zonnepaneel dat niet geregistreerd is bij de beheerder van het elektriciteitsnet

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *