klimaatmenu

geplaatst in: Klimaatwoorden | 0

Het Klimaatwoord van de Dag vinden we vandaag op pagina 14 van De Volkskrant. In de kookrubriek wordt na een introductie over de gevolgen van de verzilting van Nederland voor de land- en tuinbouw een menu met zilte groenten gepresenteerd: het klimaatmenu.

Klimaatmenu moeten we dus definiëren als een menu dat aangepast is aan de gevolgen van de klimaatverandering, m.n. door gebruikmaking van zilte groenten. Het zal wel een gelegenheidswoord blijven, tot een slimme horecaondernemer het woord ontdekt.

In De Volkskrant gaat het om een menu met zeekraal, maar in het artikeltje worden ook andere, minder bekende zilte groenten genoemd, zoals strandbiet en zeekool. Onbekend zijn die woorden overigens niet: de Dikke Van Dale vermeldt beide woorden en noemt bovendien elders (bij de letter z) zeebiet een synoniem van strandbiet. Zulke zilte groenten worden trouwen halofyten genoemd, of in goed Nederlands: zoutplanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *