uritrottoir

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Net als andere grote steden heeft Parijs last van wildplassers. Daarom is de stad voortdurend op zoek naar plasfaciliteiten (voor mannen) die als alternatief voor wildplassen kunnen dienen. Vandaar dat bewoners en bezoekers van Parijs daar sinds kort een nieuw soort openbaar urinoir kunnen aantreffen: het uritrottoir. Dat ziet eruit als een plantenbak met daaronder een reservoir dat mannen kunnen gebruiken als urinoir. De urine wordt opgevangen in een bak met stro, die geregeld wordt geleegd en waarvan de inhoud wordt gebruikt om planten op te kweken. Het uritrottoir is niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook geurvrij.

Hoe ideaal het uritrottoir ook lijkt, toch is het verschijnsel vandaag in het nieuws omdat niet iedereen er blij mee is. Vooral de plaatsing van een uritrottoir op het peperdure, toeristische eiland midden in de hoofdstad, leidde tot boze reacties, schrijft het Dagblad van het Noorden vandaag:

Wie urineert in het rode uritrottoir kan tegelijkertijd de gasten bewonderen op de rondvaartboten, die daar om de haverklap voorbij varen. ‘Dit is toch niet te geloven’, zegt fotograaf Grégory, een van de bewoners van de buurt. ‘Dat we iets doen tegen wildplassen is heel goed. Maar je kan zo’n ding toch niet midden op de stoep zetten?’

Uritrottoir maakte al in 2016 zijn debuut in het Frans. Het is in onze taal dus een Frans leenwoord, dat vooralsnog bovendien verwijst naar een Frans verschijnsel. Het is gevormd als een porte-manteauwoord (mot-valise zeggen de Fransen) van urinoir en trottoir, twee Franse woorden die zelf ook als leenwoord in onze taal bekend zijn. Het woord blijkt een merknaam te zijn. Pas als een merknaam (ook) als soortnaam wordt gebruikt, maakt het kans op vermelding in het woordenboek.

Definitie

uritrottoir (het, -s) op het trottoir geplaatst openluchturinoir waarin de urine wordt opgevangen in een met stro gevuld reservoir, dat periodiek wordt geleegd en waarvan de inhoud dient als meststof voor de plantenteelt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *