ongelukspotter

geplaatst in: Woord van de dag | 2

‘Wat bezielt ongelukspotters?’ kopt De Volkskrant vandaag. Aanleiding voor die vraag zijn berichten, eerder deze week, dat bij een zwaar ongeval tientallen automobilisten en inzittenden van auto’s zijn betrapt die met hun smartphone opnames aan het maken waren. Dat leidde tot grote irritatie bij de politie. Die wordt steeds vaker gestoord door fotograferende en filmende omstanders en voorbijgangers.

‘Ze houden die smartphones omhoog alsof ze bij een popconcert staan (…). ‘Het is dagelijkse kost, dat fotograferen en filmen’ (…). ‘We spreken mensen erop aan: beseft u wel dat u de ellende van anderen aan het filmen bent?’

Maar dat lijken de mensen niet te beseffen. Of ze beseffen het wel, maar het kan ze niets schelen.

Het woord ongelukspotter is nieuw. Het is gevormd naar analogie van samenstellingen als treinspotter, vogelspotter en vliegtuigspotter. Dat spotten van treinen, vogels en vliegtuigen is voor sommige mensen een hobby. Het woord ongelukspotter suggereert dat het observeren (en fotograferen en filmen) van (verkeers)ongelukken ook uit liefhebberij wordt gedaan.

Blijkbaar vergeten ongelukspotters dat ze daarmee inbreuk maken op de privacy van verkeersslachtoffers én hulpverleners. Mensen met een sterker ontwikkeld moreel besef realiseren zich dat wél en reageerden daarom afgelopen week verontwaardigd op de berichten over de fotograferende en filmende ‘ongelukstoeristen’. En gelukkig hadden agenten deze week de tegenwoordigheid van geest om een stel van die fotograferende en filmende verkeersdeelnemers, die de verkeerswetgeving overtreden door tijdens het rijden hun smartphone beet te houden, op de bon te slingeren.

Voor mensen die (systematisch) laakbaar gedrag vertonen, geven taalgebruikers vaak de voorkeur aan een woord met een negatieve bijklank. Ongelukspotter is een vrij neutraal woord en de kans dat dit woord een negatieve bijklank krijgt, is klein, omdat de andere samenstellingen met spotter neutraal zijn. Als het filmen en fotograferen van rampen en ongevallen een trend wordt, zal er daarom waarschijnlijk nog wel een ander, negatiever klinkend woord voor komen.

Definitie

ongelukspotter (de, -s) iemand die uit liefhebberij verkeersongevallen (en de hulpverlening daarbij) fotografeert en filmt (bv. om het beeldmateriaal via de sociale media te verspreiden)

2 reacties

  1. D. Meex

    Als men geïnteresseerd is in een vervanging van ‘ongelukspotter’ door een nieuw woord dat de negatieve lading -mijns inziens heel terecht- WEL dekt, bied ik graag ‘ongeluksjunk’ aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *