hittekrediet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gelegenheidswoorden, dagelijks zijn er wel een paar in de media te vinden. Zoals vandaag in Trouw, waarin het woord hittekrediet zijn debuut maakt in de kop ‘Boeren krijgen hittekrediet’. Onder die kop wordt bericht dat boeren die door de aanhoudende droogte in financiële problemen zijn geraakt, hulp van de overheid krijgen:

Zij kunnen een verklaring krijgen, waarmee ze vervolgens een overbruggingskrediet bij de bank kunnen aanvragen, kondigde minister Carola Schouten van landbouw gisteren aan.

Hitte en droogte worden hier door elkaar gehaald, want als we het goed begrijpen, zou droogtekrediet een even adequaat gelegenheidswoord zijn geweest voor het bedoelde agrarische overbruggingskrediet.

Soms gebeurt het dat zo’n gelegenheidssamenstelling onverhoopt toch een begrip wordt, bijvoorbeeld als het woord verwijst naar een verschijnsel dat zich later vaker gaat voordoen. Gezien de uitdaging die de klimaatverandering betekent voor de agrarische sector, is het niet helemaal denkbeeldig dat iets als een agrarisch overbruggingskrediet in verband met droogte of hitte in de toekomst gewoon wordt. Dan zal er zeker ook een naam voor komen. Misschien wel hittekrediet.

Definitie

hittekrediet (o, -en) zakelijk overbruggingskrediet voor bedrijven, m.n. in de agrarische sector, die economische schade hebben geleden door een lange periode van droogte en hitte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *