tasjesrazernij

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Twee grote supermarktketens in Australië hebben een maand geleden plastic tasjes in de ban gedaan, schrijft Trouw vandaag. Die milieumaatregel heeft down under nog niet tot een algeheel gevoel van welbehagen geleid, maar levert vandaag op het noordelijk halfrond wel een aantrekkelijk milieukomkommerwoord op: tasjesrazernij.

De maatregel leidde bij sommige klanten tot wat in Australië bag rage is gedoopt, ‘tasjesrazernij’. Klanten slingerden supermarktpersoneel kreten als ‘geldgraaiend uitschot’ naar het hoofd, eentje zou een medewerker zelfs naar de keel zijn gevlogen. Volgens de supermarktvakbond SDA, die een kleine peiling hield onder leden, was 43 procent agressief bejegend.

Razernij heeft volgens de Dikke Van Dale zes betekenissen, waaronder krankzinnigheid, wilde drift en tomeloze woede. In de samenstelling tasjesrazernij lijken die drie betekenissen verenigd te zijn, want het is in feite te krankzinnig voor woorden als mensen in tomeloze woede ontsteken wanneer hun zoiets onbenulligs als een plastic tasje wordt onthouden om vervolgens in wilde drift supermarktmedewerkers te lijf te gaan of uit te schelden.

Overigens zal het komkommerneologisme tasjesrazernij vermoedelijk geen begrip worden in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) en dus een gelegenheidssamenstelling blijven, die echter wel tekenend is voor de geest des tijds.

Definitie

tasjesrazernij (v, g.mv.) woede waarin personen kunnen uitbarsten wanneer ze bij het shoppen geen plastic wegwerptasje krijgen om hun boodschappen in te verpakken, vertaling van Engels bag rage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *