exobsessie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Huispsycholoog J. Wijnberg schrijft vandaag in De Telegraaf over een obsessie die mensen kunnen hebben als ze net een relatiebreuk hebben meegemaakt:

Wie wat kilootjes wil afvallen, doet dat zonder moeite met een ex-obsessie. Het emotionele brein kan zo op hol slaan na een relatiebreuk dat gezond denken en doen welhaast onmogelijk is.

Voordat we ingaan op de betekenis, eerst even over de spelling. Als dit woord een afleiding zou zijn met het voorvoegsel ex- (gewezen, voormalig), zoals in ex-burgemeester of ex-geliefde, dan zou het mét een koppelteken moeten worden gespeld: ex-obsessie zou dan zoiets betekenen als een voormalige obsessie, een obsessie waarvan je vroeger wel, maar nu geen last meer hebt.

Uit de context blijkt echter dat exobsessie een obsessie met de voormalige geliefde (‘mijn/zijn/haar ex’) is. Daarom is exobsessie geen afleiding met het voorvoegsel ex-, maar een samenstelling van het zelfstandig naamwoord ex (voormalige geliefde) en obsessie. Dat ex zelf op zijn beurt een verkorting is van ex-geliefde of ex-partner (die zelf wél afleidingen zijn met het voorvoegsel ex-) maakt voor de spelling van exobsessie niet uit.

Bij een exobsessie kan iemand zijn of haar voormalige geliefde in feite niet loslaten, schrijft de Telegraaf-psycholoog. Dat kan leiden tot stalkgedrag, maar getuige het citaat over de kilootjes die het liefdesslachtoffer afvalt, kan deze obsessie kennelijk ook leiden tot vergeten te eten, al dan niet uit gebrek aan eetlust. Onthechting is volgens de Telegraaf-therapeut de enige remedie.

Exobsessie mag vandaag weliswaar zijn debuut maken in de mainstreammedia, helemaal nieuw is het woord niet. Op de website www.welingelichtekringen.nl werd het bijvoorbeeld in 2011 al gebruikt. Bovendien is het fenomeen zelf al veel langer bekend, ook onder de naam obsessieve-exsyndroom. Die samenstelling van de woordgroep obsessieve ex en syndroom, die naar analogie van andere samenstellingen van syndroom met een woordgroep (carpaletunnelsyndroom, rustelozebenensyndroom, tussen-de-orensyndroom) als één woord wordt gespeld, is als vertaling van obsessive ex syndrome in het Nederlands terechtgekomen.

Ook exobsessie is trouwens een vertaling uit het Engels, waarin ex obsession een al veel eerder beschreven probleem is.

Definitie

exobsessie (v, g.mv.) obsessie die iemand na een relatiebreuk heeft met zijn of haar voormalige geliefde, synoniem obsessieve-exsyndroom, vertaling van Engels ex obsession

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *