honeyshot

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het WK 2018 loopt op zijn laatste benen: na dit weekend is het gepiept. Op de valreep komt de Wereldvoetbalfederatie FIFA nog wel met een nieuwe regel. Niet voor de voetballers, maar voor de cameralieden die de wedstrijden filmen.

De cameramannen in Russische voetbalstadions blijven dit WK te vaak en lang hangen bij jonge, mooie vrouwen op de tribune. Wereldvoetbalbond Fifa heeft er genoeg van dat zij worden behandeld als lustobject, en heeft officieel beleid op dit gebied aangekondigd. (De Volkskrant, 13-07-2018)

Dat betekent het einde van het zogeheten honeyshot, schrijven Trouw en De Volkskrant gezusterlijk: honey betekent volgens de Oxford English Dictionary figuurlijk ‘schatje’ of ‘aantrekkelijk meisje’ (attractive girl). Een honeyshot is in het Engelstalige jargon van cameralieden en regisseurs dan ook een opname (vaak in close-up) van een aantrekkelijke vrouw in het publiek. In het Engels is het woord al langer bekend, in de Nederlandse kranten maakt het vandaag zijn debuut.

De vrouwen op zulke honeyshots worden tribunebabes genoemd, schrijft Trouw. Dat woord debuteerde weliswaar al in 2014 in een Nederlandse krant, maar is sindsdien nog niet echt doorgebroken. Misschien dat daar verandering in komt door de berichtgeving vandaag over de nieuwe regels van de FIFA. Die voetbalorganisatie wil dat vrouwen niet langer ‘worden behandeld als lustobject en heeft officieel beleid op dit gebied aangekondigd’, schrijft De Volkskrant. De diversiteitsdirecteur van de FIFA zegt dat ‘het niet filmen van jonge en sexy vrouwen in het publiek deel gaat uitmaken van het officiële Fifabeleid’:

We gaan geen harde campagne voeren, maar wel optreden waar het fout loopt.

Wat dit betreft hoeft de FIFA zich waarschijnlijk nog niet veel zorgen te maken over het volgende WK. Dat wordt in Qatar gehouden, waar ook van buitenlanders – dus ook van vrouwelijke voetbalsupporters – wordt verwacht dat ze ‘modest clothes’ dragen, aldus Online Qatar: ‘no mini-skirts or tank tops for women’. Die ingetogen kleding zal er vermoedelijk vanzelf al wel voor zorgen dat de Qatarese cameralieden minder snel in de verleiding worden gebracht om in te zoomen op vrouwelijke supporters in het publiek.

Definitie

honeyshot (m, -s) tijdens een sportwedstrijd uitgezonden close-upopname van een aantrekkelijke en/of sexy vrouw in het publiek, ontleend aan Engels honey shot, van honey (lett. honing, fig. aantrekkelijke vrouw) + shot (camera-opname)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *