inforg

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Onze persoonlijke data – je leest er steeds vaker over. Bij velen van ons zal langzamerhand wel het besef zijn gegroeid dat die data enorm waardevol zijn, niet alleen voor onszelf, maar ook voor anderen. Daarom doen die anderen (vooral van informatie afhankelijke bedrijven als Facebook en Google) voortdurend hun best om ónze data in hún systemen te zetten. Voor marketingdoeleinden, of – misschien, later – voor nóg serieuzere zaken. Afgelopen zaterdag schreef Trouw daar een mooi artikel over en daarin figureerde het woord inforg.

In het digitale tijdperk staat informatie in het hart van het mensbeeld. De Oxfordse techniekfilosoof Floridi spreekt over de mens als inforg (‘informatie organisme’). Binnen de financiële wereld, het wetenschappelijk onderzoek, de gezondheidszorg, de media en het publiek beleid draait het om data, als het even kan big data. De bezitter van de meeste data heeft de hoogste kennis en de meeste macht, en wint daarmee de concurrentieslag.

Inforg is geen nieuw woord. We noteerden het een paar jaar geleden al, maar toen is het woord niet echt courant geworden. Omdat NRC Handelsblad het in april ook al over inforgs had, sprong het woord toch weer in het oog.

Inforg wordt veelal gebruikt als een benaming voor de mens, die dan niet beschouwd wordt als een biologische entiteit of een zich evolutionair ontwikkelend wezen, maar als een organisme dat voortdurend informatie uitwisselt. Inforg is een Engels leenwoord. Het is een porte-manteauwoord (van information en organism) dat gevormd is met een knipoog naar het woord cyborg. Het is al in 1999 bedacht door de Italiaanse ethicus en filosoof Luciano Floridi.

Pas jaren later werd het woord voor het eerst gebruikt in een Nederlandstalige krant en sindsdien hebben we het slechts een handjevol keren kunnen aantreffen in de vaderlandse media. Omdat de vindplaatsen echter steeds sneller op elkaar volgen, lijkt het woord steeds algemener en dus gewoner te worden. Die ontwikkeling kan ertoe leiden dat inforg uiteindelijk ook in de Dikke Van Dale wordt opgenomen.

Overigens is het woord op dit moment ook in het Engelse taalgebied nog niet erg algemeen. Het is althans nog niet vermeld in de Oxford English Dictionary.

Definitie

inforg (de, -s) aan voortdurende informatie-uitwisseling (in de infosfeer) blootstaande entiteit, m.n. mens, Engels, naar analogie van cyborg gevormd van information en organism

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *