frietpikker

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Met meeuwen is het als met hangjongeren: een klein groepje verpest het voor de rest,’ stond gisteren in het Algemeen Dagblad. Vanwege hun gekrijs, hun brutale gedrag en hun poep hebben meeuwen een slechte pers. ‘De ratten van de Noordzee’ noemt de burgemeester van Knokke ze in het AD-artikel, waarin de meeuw getypeerd wordt als ‘frietpikker’.

Frietpikker is een variant op afvalpikker, een woord dat – behalve als persoonsaanduiding – eveneens wordt gebruikt om meeuwen te typeren. Omdat iedereen die weleens een strandwandeling maakt, het beeld kent van meeuwen die in de buurt van frietkramen gevallen of weggegooide frietjes oppeuzelen, spreekt het woord frietpikker meer tot de verbeelding.

Frietpikker maakte gisteren zijn debuut in de krant, maar er bestaan al langer woorden voor meeuwen die er soms zelfs niet voor terugdeinzen om in het voorbijvliegen een frietje uit je patatzak te pikken. Ze worden meestal friet– of patatmeeuwen genoemd. In vergelijking daarmee is frietpikker een ongunstiger, zelfs enigszins criminaliserende benaming.

 

 

Dieren passen zich in stedelijke en andere gebieden aan mensen aan. Dat heeft de laatste jaren veel nieuwe woorden opgeleverd, variërend van patatvos tot perronspreeuw en van frikandelduif tot kroketmeeuw. Zelf hebben we een tostimus in de tuin en in Groningen heeft iemand al eens een febovogel gespot. Kent u andere vreemde vogels van dit type, laat het dan in het commentaarveld weten..

Veel van deze nieuwe diernamen zijn samenstellingen met de naam van een snack (patat, kroket, frikandel) als eerste woorddeel. Het zijn weliswaar originele namen, maar ze verwijzen in feite allemaal indirect – via óns voedsel – naar de nieuwe habitat van de dieren: de stad. Vandaar dat naast woorden als patat– en snackvos en frietmeeuw en patatduif vaak ook neutralere (zo u wilt saaiere) namen ontstaan, zoals stadsduif, -meeuw, -reiger, -vos.

Definitie

frietpikker (m, -s) in kustplaatsen en steden levende zeemeeuw die over­last ver­oor­zaakt door in de buurt van frietkramen en cafetaria’s op de grond ge­val­len of uit patatzakken gepikte frietjes te eten, synoniem frietmeeuw, patatmeeuw

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *