ama

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag staat niet alleen voor het laatst de column van Arnon Grunberg op de voorpagina van De Volkskrant, wat verderop in de krant staat ook een samenvatting van de ama die met hem is georganiseerd.

Ama?

Ama debuteerde eerder deze maand in de Nederlandse media en blijkt te staan voor ‘ask me anything’, een online-evenement waarbij lezers álles aan een bekende persoon mogen vragen, terwijl anderen de vragen en antwoorden kunnen meelezen. Weliswaar debuteert het leenwoord (of het leenacroniem) ama deze maand in de Nederlandstalige media, maar in het Engels is ama al langer bekend, sinds 2009. In het Angelsaksische taalgebied blijken er bovendien varianten op te bestaan, zoals amaa (‘ask me almost anything’).

Als het leenwoord ama in het Nederlands ingeburgerd raakt, hebben we er een nieuw zelfstandig naamwoord bij, want ama wordt in Nederlandse teksten gecombineerd met een lidwoord (‘de ama’), kan een meervoud (ama’s) en een verkleinvorm (amaatje) hebben, en fungeert ook anderszins als een zelfstandig naamwoord: het kan bijvoorbeeld met een bijvoeglijk naamwoord worden gecombineerd (‘een interessante, zeer informatieve ama’).

Definitie

ama (de, -‘s) door een medium (bv. een krant of website) georganiseerd evenement waarbij een journalist, schrijver, beroemdheid e.d. online vragen van lezers, fans e.d. beantwoordt, waarbij anderen de vragen en antwoorden kunnen meelezen, Engels, gevormd als acroniem van ask me anything

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *