ontlakken

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Woensdagavond 25 april 2018, de klok slaat bijna elf uur als we nog even naar het dividenddebat in de Tweede Kamer willen kijken. Minister Wiebes komt aan het woord en spreekt over het afgewezen WOB-verzoek naar de dividendmemo’s, waarin blijkbaar namen van bedrijven zijn weggelakt. Wiebes zegt toe dat hij de stukken zal gaan ‘ontlakken’.

Weliswaar is ontlakken geen nieuw woord – je kunt bijvoorbeeld al sinds jaar en dag je oldtimer thermisch laten ontlakken voordat je hem opnieuw laat spuiten – maar in de betekenis waarin Wiebes het woord gebruikt, is het toch opmerkelijk. Normaliter verwijst lak in ontlakken naar spuit- of verflak, maar bij Wiebes verwijst dit element van ontlakken naar correctielak.

Correctielak is lak – of meer in het algemeen vloeistof – waarmee je het met inkt geschrevene of getekende kunt uitwissen om verbeteringen in een tekst of tekening aan te brengen. Zulke correctievloeistof wordt ook wel gebruikt om in documenten informatie die geheim moet blijven onzichtbaar te maken. Weglakken heet dat.

Wat weggelakt is, kun je gewoonlijk niet meer zichtbaar maken, maar Wiebes kan dat dus wel. Hij zegt immers in staat te zijn documenten te ontlakken.

Hoewel, misschien moeten we in het digitale tijdperk ontlakken niet al te letterlijk opvatten. Het verwijst namelijk niet naar het wegkrassen van de lak om de namen daaronder weer zichtbaar te maken. Nee, Wiebes gebruikt ontlakken figuurlijk en bedoelt dat hij de dividendmemo’s opnieuw zal presenteren, maar nu zónder fysiek (met correctielak) of digitaal onleesbaar gemaakte namen.

Definitie

ontlakken (overgankelijk werkwoord, ontlakte, heeft ontlakt) 1 van (spuit)lak ontdoen: thermisch ontlakken 2 (figuurlijk, mbt. documenten) niet langer aanbieden met passages die (met correctielak of anderszins) onleesbaar zijn gemaakt <-> weglakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *