Beige is het nieuwe blank (en huidkleurig verwijst voortaan naar diverse kleuren)

geplaatst in: Actueel | 0

Zwarte mannen, blanke vrouwen, getinte (lichtgetinte, donkergetinte) mannen en witte kinderen – dat waren tot nu toe zo ongeveer de kleurtjes waarmee mensen in de vaderlandse media werden gekarakteriseerd. Maar vandaag typeert het Algemeen Dagblad – heel opmerkelijk – blanke vrouwen als ‘beige vrouwen’.

Is beige het nieuwe blank?

In elk geval wel in lingerieland, waarin – aldus het Algemeen Dagblad – de kleur van ondergoed (beige) nu dus ook wordt gebruikt om de huidskleur van blanke vrouwen te typeren: ‘Een huidkleurige bh is altijd beige, maar vrouwen zijn níet altijd beige.’

De uitbaatster van een nieuwe Rotterdamse lingerie zaak wilde namelijk ‘huidkleurige’ lingerie in haar winkel die niet ‘beige’ is, maar die matcht met een ‘bruine huid’. Met die vraag ging ze naar de fabrikanten: ‘Ik run een lingeriewinkel in een stad waar de helft van alle vrouwen een donker kleurtje heeft – hebben jullie ook huidkleurige bh’s voor hén.’ Een Poolse fabrikant wilde wel huidkleurige bh’s maken waarin huidkleurig níét matcht met de blanke huidskleur, maar juist met andere tinten. Het gevolg? In de Rotterdamse lingeriewinkel Superbra is nu huidkleurige lingerie in allerlei huidskleuren te koop.

Dat heeft ook gevolgen voor de betekenis van het woord huid(s)kleurig.

In de Dikke Van Dale wordt huidkleurig nu slechts als samenstellingsvoorbeeld genoemd bij het lemma -kleurig, maar eigenlijk verdient dat woord het om net als vleeskleurig te worden behandeld, dus mét een volwaardige omschrijving. Een omschrijving waarbij huidkleurig vanaf nu dus kan verwijzen naar allerlei verschillende huidskleuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *