aanrechtsubsidie

geplaatst in: Actueel, Woord van de dag | 0

Aanrechtsubsidie is het enigszins tendentieuze, politieke synoniem voor wat in ambtenarentaal heffingskorting wordt genoemd. GroenLinks-fractieleider Femke Halsema liet deze term in 2006 vallen tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Het woord is echter al ouder: in juni 2006 werd hij aangetroffen in een bespreking van een boek van econoom Flip de Kam, die mogelijk de bedenker van het woord is.

Halsema bepleitte destijds afschaffing van de aanrechtsubsidie, die zij presenteerde als een anti-emancipatoire maatregel, waardoor vrouwen niet gestimuleerd worden aan het arbeidsproces deel te nemen.

Hoewel verondersteld werd dat het woord slechts korte tijd in het Nederlandse zou rondzingen (omdat de regeling waarop zij doelde, in 2009 zou worden afgeschaft) is het woord nog altijd in gebruik. Het heeft zich bovendien ontwikkeld van een vrij informele, vaak schertsend gebruikte kritische benaming tot een algemeen gangbare term. Vandaag figureert het bijvoorbeeld in een krantenkop in het Financieele Dagblad: ‘Aanrechtsubsidie mag van Hoge Raad worden afgeschaft’.

Definitie

aanrechtsubsidie (de, -s) belastingkorting voor iemand die een niet-werkende partner heeft, (2006) het woord werd tijdens de Algemene Beschouwingen van 2006 gepopulariseerd door GroenLinks-politica Femke Halsema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *