Facebookpixel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Facebook ligt al een paar weken zwaar onder vuur in verband met ónze privacy. Maar ook andere instanties blijken het daar niet zo nauw mee te nemen. Zo bleek gisteren dat nogal wat zorgverzekeraars een trackingpixel op hun websites hebben geplaatst waarmee informatie over het zoekgedrag van hun bezoekers rechtstreeks wordt doorgespeeld aan Facebook. Dat kan die data vervolgens (in theorie) gebruiken om door te verkopen voor marketingdoeleinden.

Facebookpixels heten de trackingpixels die naar de Facebookservers leiden. Het woord maakte gisteren zijn mediadebuut in het Nederlands Dagblad en staat vandaag in een aantal regionale kranten, waaronder de Leeuwarder Courant.

Voor de omschrijving ervan is het woord trackingpixel onontbeerlijk. Dat bestaat al wat langer, maar staat (nog) niet in het woordenboek. Het is een pixel, d.w.z. een heel kleine, vaak transparante, dus onzichtbare afbeelding, die deel uitmaakt van een internetadvertentie en die dient om het aantal vertoningen te meten en dus de effectiviteit van de campagne te bepalen. De Facebookpixel is vervolgens te omschrijven als een trackingpixel waarmee vertoningsinformatie wordt doorgestuurd naar Facebook.

Dankzij de Facebookpixel op de sites van de zorgverzekeraars komt Facebook van alles over z’n gebruikers te weten, ook data die heel erg privé zijn, namelijk data over de ziekten en aandoeningen waarover je informatie zoekt op de site van je zorgverzekeraar. Veel mensen vinden dat onwenselijk en dat snappen de zorgverzekeraars vandaag blijkbaar ook, want vanochtend staat op NOS.nl: ‘Zorgverzekeraars Menzis en ONVZ stoppen met het gebruik van de zogenoemde Facebook-pixel-plug-in. De zorgverzekeraars hadden die plug-in op hun website geplaatst, zodat het surfgedrag van de bezoekers werd doorgestuurd naar de servers van Facebook.’

Een schandaal – want dat is het – heeft ervoor gezorgd dat het woord Facebookpixel dezer dagen bekend wordt. Of het woord ook beklijft, valt nog te bezien, want hé, bestaat Facebook over twee, drie jaar eigenlijk nog wel? Wat duurzaamheid betreft gooit het woord trackingpixel hogere ogen. Misschien hebben we dat later nog nodig voor het omschrijven van de Amazonpixel, de Applepixel en de Twitterpixel. En Google, is die zoekmachine in feite niet één grote trackingpixel?

Definities

trackingpixel (m, -s) pixel verwerkt in een element van een internetpagina, waarmee iemands surfgedrag kan worden vastgelegd, bv. voor marketingdoeleinden

Facebookpixel (m, -s) trackingpixel waarmee gegevens over iemands surfgedrag worden doorgestuurd naar Facebook, dat ze bijvoorbeeld voor marketingdoeleinden kan gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *