meeuwenschreeuwen

geplaatst in: Woord van de dag | 3

Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag over het kampioenschap meeuwenschreeuwen dat op 21 april plaatsvindt in Cothen. Meeuwenschreeuwen is de mooi assonerende benaming voor het in wedstrijdverband of als sport imiteren van het natuurlijke, niet al te welluidende geluid van de meeuw.

Hoewel meeuwenschreeuwen vandaag zijn debuut maakt in de Nederlandse media, is het woord niet helemaal nieuw. Vorige maand maakte het woord al zijn opwachting in diverse Belgische kranten. Het Algemeen Dagblad schrijft dan ook dat het imiteren van een meeuw in België ‘een fenomeen aan het worden’ is.

Bij het NK meeuwenschreeuwen worden de kandidaten beoordeeld op de geslaagdheid van het nagebootste meeuwengeluid en op hun inlevingsvermogen in de meeuw. Een deelnemer bekent dan ook: ‘het helpt om je echt in te leven in de meeuw en hem goed te bekijken’. Hoe je dat doet, wordt er niet bij verteld.

Meeuwenschreeuwen mag op het eerste gezicht nogal exotisch ogen, in feite is het een volstrekt regelmatige nominale samenstelling, vergelijkbaar met koekhappen, figuurzagen en bodybuilden. En natuurlijk met koeienloeien, het spelletje waarbij je om beurten het geluid van koeien nadoet. Over de kans dat meeuwenschreeuwen een vaste waarde wordt in onze woordenschat, kunnen we op dit moment nog geen uitspraak doen.

Update (7-4-2018). Meeuwenschreeuwen is bij nader inzien een wat atypischer samenstelling dan we aanvankelijk dachten. Zo attendeerde @taaljournalist me op Twitter op het ongewone betekenispatroon (schematisch ww. als een zn.) van het werkwoord meeuwenschreeuwen (‘schreeuwen als een meeuw’). Voorts vond ik in NRC (9-9-1978) een artikel van Drs. G. van Buren (pseudoniem van Hugo Brandt Corstius), waarin hij in een rijtje ‘rijmwerkwoorden’ ook koeieloeien opnam. Daarover zegt hij bovendien iets interessants, dat ook voor meeuwenschreeuwen geldt: ‘Alle rijmwerkwoorden zijn vierlettergrepig, en ze kunnen niet verbogen worden want dan rijmen ze niet meer: bekketrekken, hakketakken, harrewarren, hassebassen, herreberren, heutepeuten, hossebossen, hosseklossen. kissebissen, kissevissen, klessebessen, koeieloeien, lullebullen, rekkebekken, roezemoezen, rollebollen, schonkebonken, schrokkebrokken, smullebullen, tierelieren, trekkebekken, uffepuffen, wiggebiggen.‘ Het werkwoord koeienloeien ken ikzelf uit de jaren zeventig. Ik ben niet de enige: op Twitter bekende een zekere Jeff op Twitter: ‘ff lekker wezen koeieloeien’.

Definitie

meeuwenschreeuwen (ww., onbepaalde wijs), het natuurlijke geluid van meeuwen imiteren (in competitieverband of als sport)

 

3 reacties

 1. Guido Aerts

  Men hoort vaak dat iemand van een hobby een beroep heeft gemaakt. Straks krijgen wij dus de meeuwenschreeuwer en uiteraard de meeuwenschreeuwster want iets zegt mij dat het beroep meer vrouwen dan mannen gaat aantrekken.:-)

 2. Gert Jongsma

  In het Nederlands kan door iedereen en op elk moment bijna elk woord aan een ander worden geplakt – agglutinatie! Ik ken iemand die doet aan ravenkrassen; werkelijk waar!

 3. omer vandeputte

  ik heb op zee mijn leven lang gevaren, mijn vissersdorp ligt aan het Noordzeestrand, ik win mijn brood… etc…
  waar de meeuwen schreeuwen boven ‘t golfgedruis, daar ben ik geboren, daar voel ik me thuis etc…

  Het liedje wordt gezongen door Jo Vally ? Zie internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *