wethouderskabinet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Er zitten ontzettend veel oud-wethouders in dit kabinet. Van alle vier partijen. Ik noem het weleens een wethouderskabinet’, zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag in het Financieele Dagblad. En ze vindt dat ‘heel mooi, omdat wij allemaal weten dat als je in Den Haag iets bedenkt, het wel moet werken en dat je gemeenten ook de ruimte moet geven.’

Is dat nou die befaamde link tussen de gemeentepolitiek, waar de gemeenteraadsverkiezingen vandaag over gaan, en de landelijke politiek? Dat je als wethouder mag gaan dromen van een verre toekomst als minister of staatssecretaris?

Als je het woord wethouderskabinet geheel buiten de context zou aantreffen, zou je kunnen denken dat het element kabinet, net als in dokterskabinet en burgemeesterskabinet, verwijst naar het werkvertrek van de door het eerste woorddeel genoemde functionaris. De basisbetekenis van kabinet is immers schrijf-, studeer- of werkkamer.

Echter, net als in professorenkabinet (Van Dale: ‘kabinet met veel academisch gevormde bewindslieden’) heeft kabinet in de samenstelling wethouderskabinet de betekenis ‘de gezamenlijke ministers en staatssecretarissen’. Het eerste deel van deze samenstelling verwijst naar de leden van dat kabinet: voormalige wethouders dus

Het woord is niet helemaal nieuw, maar lijkt wel te zijn ontstaan ter typering van het huidige kabinet. Wethouderskabinet dook namelijk eind 2017 voor het eerst op in de media. Op 21 oktober 2017 typeerde De Volkskrant het toen nog dagverse kabinet als volgt: ‘Velen verbleven een tijdje aan het Binnenhof en vertrokken om ervaring op te doen in het bestuur van een stad of provincie. Dat is een beproefde leerschool, die al decennia zijn nut bewijst – dit is in zekere zin een wethouderskabinet’.

Hoewel de weg naar het woordenboek nog lang is (wethouderskabinet is met drie vindplaatsen in de media in de laatste zes maanden bepaald nog geen courant woord), kan niet helemaal worden uitgesloten dat het woord uiteindelijk in de Dikke Van Dale terechtkomt, zeker wanneer het in de toekomst vaker gaat voorkomen dat er voor het landsbestuur vaardige bestuurders uit de gemeentepolitiek geworven worden.

Definitie

wethouderskabinet (o. -ten) kabinet waarvan veel leden bestuurservaring hebben opgedaan in de gemeentepolitiek

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *