Jij-dag

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Is er dan niets meer heilig? Zelfs Moederdag niet?

Aanleiding voor deze vertwijfelde vraag is het nieuws, gisteren in De Telegraaf, dat er plannen zijn om Moederdag om te dopen in Jij-dag. Want Moederdag is niet genderneutraal en jij …, tja, dat kan iedereen zijn: man, vrouw, queer, you name it.

Wie verder leest in het krantenbericht, komt al snel tot de ontdekking dat het neologisme Jij-dag (naar analogie van ik-roman en jij-bak is dat koppelteken in dit geval terecht) een ver-van-mijn-bedshow is.

Niet de Nederlandse of Belgische commercie wil moeder haar favoriete dag ontnemen, nee, een Engelse supermarkt wil dat: ‘De Britse supermarktketen Waitrose steekt Moederdag in een nieuw jasje’, schrijft De Telegraaf: ‘Moederdag maakt plaats voor het genderneutrale Jij-dag.’ De actie is bedoeld ‘om transgender moeders te betrekken’ bij de heuglijke dag.

Die formulering is ook interessant, want de combinatie ‘transgender moeder’ (waarin transgender trouwens als een bijvoeglijk naamwoord wordt gebruikt) lijkt ons eigenlijk niet zo heel genderneutraal. Uit genderneutraal oogpunt is ‘persoon  die in een relatie de moederrol vervult’ strikt genomen een beter alternatief voor ‘transgender moeder’. Omslachtig? Misschien, maar wel inclusief.

Gelukkig hoeven wij dat echter niet te bepalen. Woordenboekmakers hebben slechts als taak de taal die door anderen gecreëerd wordt te registreren en te beschrijven. Maar dat laatste, beschrijven, is nog wel een dingetje als Jij-dag ingeburgerd raakt. Misschien moet het iets worden als: dag waarop personen die de kindrol vervullen ten opzichte van een andere persoon die ten opzichte van hen de moederrol vervult deze persoon hun erkentelijkheid kenbaar maken door middel van bloemen of cadeautjes. Omdat Moederdag in Nederland en België voorlopig Moederdag mag blijven heten (toch?) is deze definitie vooralsnog echter puur hypothetisch.

  1. Peer Custers

    “Genderneutrale moeder”, hoe verzinnen ze het! Biologisch hoogstandje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *