wekkergate

geplaatst in: Geen categorie, Woord van de dag | 0

Loopt u ook al een beetje achter? Dat komt dan door wekkergate. ‘Door een ruzie tussen Servië en Kosovo lopen talloze wekkers en alarmklokken in heel Europa bijna zes minuten achter.’ Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag, dat – heel creatief – het voor de afwisseling óók nog over klokgate heeft.

Wat houdt wekkergate in?

Kort gezegd houdt wekkergate in dat elektrische klokken een paar minuten achterlopen. Dat komt doordat de frequentie waarmee de stroom uit de Europese stopcontacten komt tot onder de normale 50 Hertz is gedaald. En dat komt weer door ruzie tussen Servië en Kosovo.

En u dacht nog steeds dat de wereld eenvoudig in elkaar zit?

In Europa hangt blijkbaar alles met alles samen en als Servië en Kosovo ruzie hebben, dan gaan onze klokken dus achterlopen.

Wekker– en klokgate zijn de zoveelste afleidingen met het achtervoegsel –gate. Meestal staat voor –gate een naam (van een persoon, een plaats e.d.) of een Engels (leen)woord, maar dat er ook een eenvoudig Nederlands woord als klok of wekker voor past, bewijzen wekkergate en klokgate.

En die (elektrische) wekker van u, of die klok, die mag u vandaag gelijkzetten met de klok op uw smartphone, want die wordt niet door het stroomnet, maar door software aangestuurd en loopt wel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *