blockchainbaby

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het zou ons niets verbazen als blockchain in 2018 hét meest productieve eerste woorddeel in nieuwe samenstellingen wordt. Of als dat niet in 2018 het geval is, dan wordt het dat wel in 2019. Waarom we dat denken? Omdat vandaag de eerste blockchainbaby het levenslicht heeft aanschouwd.

We hebben het woord blockchainbaby, dat vandaag zijn debuut maakt in de media, aangetroffen in het Financieele Dagblad, waarin onder de krantenkop ‘s Werelds eerste blockchainbaby is geboren in Nederland staat dat zorgverzekeraar VGZ sinds deze week de administratie van de kraamzorg bijhoudt ‘met de technologie die ten grondslag ligt aan de cryptomunt bitcoin’. Met deze blockchaintechnologie hoopt VGZ ‘de administratieve druk voor zorgverleners te verminderen’.

Het moge duidelijk zijn: de kop in het FD is enigszins misleidend, want er heeft helemaal geen conceptie plaatsgevonden via blockchaintechnologie, laat staan een geboorte. Die technologie wordt slechts ingezet bij de administratie van de kraamzorg. Blockchainzorg zou een feitelijk correctere kop zijn geweest, maar – eerlijk is eerlijk – misschien zouden wij het bijbehorende artikel met zo’n saaie kop niet eens hebben gelezen. Het woord blockchainbaby wekt de nieuwsgierigheid veel beter.

Nu het woord blockchainbaby er eenmaal is, is het wachten op de krant die het gaat hebben over blockchainhuwelijk, blockchainseks en blockchaineuthanasie – bij al die woorden is wel een (ongepast) artikel te bedenken. Kortom, vergeet de blockchainbaby, maar onthoud onze voorspelling: blockchain gaat héél groot worden, zeker ook in de taal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *