EHBO-mier

geplaatst in: Woord van de dag | 4

The Guardian publiceert deze maand een artikel over de Afrikaanse mierensoort Megaponera analis. Volwassen matabele-mieren (zoals ze in de volkstaal heten) worden 2 cm lang en ontbijten, lunchen en dineren met termieten.

Dagelijks gaan ze met honderden tegelijk op pad om die termieten te vangen. Dat is een riskante bezigheid, waarbij zo nu en dan een mier gewond raakt. Is een mier niet meer te redden, dan laten z’n soortgenoten hem hulpeloos achter op het slagveld, maar als een mier lichtgewond is, nemen andere mieren de gewonde op sleeptouw en/of zijn er speciale mieren die de wonden verzorgen. Het Algemeen Dagblad schrijft daar vandaag over en noemt die verzorgende mieren EHBO-mieren, een vernederlandsing van paramedic ants, zoals dezelfde mieren in The Guardian worden genoemd.

De mieren die verzorging nodig hebben, verplaatsen zich in of na de strijd naar een rustige plaats, waar ze door de afscheiding van feromonen de EHBO-mieren naar zich lokken. Van de gewonde mieren die deze hulpvraag niet hebben of die zich niet laten verzorgen door de EHBO-mieren overleeft nog geen 20%. Van de mieren die wel verzorging krijgen, overleeft het overgrote deel wel.

 

 

4 reacties

  1. Adrianus Hufener

    EHBO-mieren ? Rode Kruis-mieren? Dat is nog eens broederlijke naastenliefde! Maar Darwin zou daar niet van opkijken maar nog meer verheugd zijn over deze bevestiging van de waarheid der biologische evolutie en bevestiging van de gemeenschappelijke oorsprong van `t leven uit slechts één organisme. Hij bestudeerde het gedrag, instinct, van de sociale insecten in zijn jeugd zoals bekend en ontdekte allerhande zorg en hulp die mieren, bijen enz. elkaar verlenen. Wél verrassend is het dat al in de tweede eeuw na Chr de Griekse filosoof Celsus tot de zelfde inzichten kwam, dus de extreme mate van zorg voor elkaar b.v. in `n mieren- kolonie. Deze Celsus, berucht onder de Christenen, bestudeerde vooral de mieren in hun leefomgeving en ontdekte b.v. dat mieren hun dode broeders vervoeren naar `n grafplaats. De literatuur over mieren is immens. Maar het onderzoek van Celsus kunt u lezen online. Het boek heeft de titel “Contra Celsum”, boek 4, artikel 81 t/m 85. Darwin onleende zijn ideeën over biologische evolutie aan de evolutie-theorie van Celsus, boek 4, artikel 75,76 en 77. Christ College, Cambridge, waar Darwin studeerde bezit dit studieboek. van Darwin. Christ College library, iDiscover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *