participizza

geplaatst in: Woord van de dag | 3

Afgelopen zaterdag konden we geen krant openslaan of we troffen het woord participizza aan. De Volkskrant, De Leeuwarder Courant, Trouw, De Stentor – allemaal schreven ze over het onderwijs en refereerden daarbij aan de tv-serie De luizenmoeder. Zo adviseerde Phaedra Werkhoven in haar column De Stentor: laat ‘de studenten die met frisse zin beginnen aan de lerarenopleiding (…) met participizza op schoot De Luizenmoeder kijken.’ De Leeuwarder Courant kopte: ‘Is er al een participizzaprotocol?’ en De Volkskrant beschreef aflevering drie van De luizenmoeder, waarin ‘Anton’, de directeur van de basisschool die het toneel vormt in De Luizenmoeder, voorstelt om een ouderavond te organiseren om extra hulpouders te mobiliseren: ‘En dat doen we onder het genot van een punt pizza.’ De ‘participizza-avond’ was geboren, waarop ouders op school met de juf pizza’s maken om elkaar beter te leren kennen.

We lazen dat woord, participizza-avond, op 15 november 2017 voor het eerst, in De Telegraaf schreef Bernice Breure over de comedy over moedermaffia en andere basisschoolperikelen die in aantocht was. Blijkbaar had ze een preview gehad en was haar dat woord opgevallen.

Participizza is een blend of porte-manteauwoord, gevormd van participatie en pizza. Er worden wel vaker zulke gelegenheidswoorden gevormd en de meeste verdwijnen (gelukkig) weer snel. Of dat ook met participizza gebeurt, is de vraag. Het woord is inmiddels een begrip geworden, zeker nu de commercie (Domino’s Pizza Nederland en Jumbo) een graantje willen meepikken van het succes van dit woord.. Te vrezen valt dan ook dat participizza een serieuze kandidaat wordt voor het lolligste woord van het jaar 2018.

En als participizza niet beklijft, dan is het wel een citaat uit De Luizenmoeder: ‘Dat vinden wij niet raar. Dat vinden wij alleen maar heel bijzonder.’

 

3 reacties

  1. Ton Hooijmaaijers

    Mooi voorbeeld hoe een levende taal voortdurend actualiseert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *