pubermaffia

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Jong geleerd, oud gedaan denken ze in Napels, want als je als kind al begint met diefstal, geweld en intimidatie kun je later wellicht maffiabaas worden, of capo di capi bij de camorra. Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag over babygangs in Napels: jeugdbendes, bestaande uit tieners die allerlei maffioze praktijken verrichten. De krant heeft het over pubermaffia en dat woord is eigenlijk meer to the point dan babygang, omdat de bendes bestaan uit  kinderen in de puberteit, maffiapubers dus.

Pubermaffia is gebaseerd op het gewonere woord puberbende, waarin bende vervangen is door maffia om meteen de Italiaanse connectie te leggen. Om een of andere reden snap je meteen dat maffia in deze samenstelling niet verwijst naar de ‘volwassen maffia’ en dat de pubermaffia dus niet in pubers handelt, zoals de babymaffia dat wel doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *