bomcycloon

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag lazen we in de Belgische media dat er voor aanstaande donderdag een bomcycloon wordt voorspeld. Bomcycloon, het woord is nog maar twaalf dagen oud, maar het vliegt je dezer dagen om de oren als dakpannen bij rukwinden van 180 kilometer per uur.

Op 4 januari maakte bomcycloon zijn opwachting in de Belgische media om een dag later op te duiken in een artikel in het Nederlands Dagblad. Toen had het nog betrekking op het weer in Noord-Amerika. Daar was het vorige week niet alleen ijs- en ijskoud, maar er stond een harde wind, er was sneeuwjacht en ijsregen. Als we het woord later deze week nog eens horen of lezen, zal het gaan om een winterorkaan langs de Belgische en Nederlandse kust.

Bomcycloon is een vertaling van bomb cyclone, sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw in Amerika de aansprekende naam voor een explosieve cyclogenese (cycloonvorming) waarbij in korte tijd enorme winterorkanen ontstaan, met de bijgedachte dat de verwoestende gevolgen zo groot zijn dat het is alsof er een bom is ontploft. Voorwaarde voor het ontstaan zo’n explosieve cyclogenese oftewel bombogenese is dat de luchtdruk binnen 24 uur met ten minste 24 millibar zakt. Explosieve cyclonen ontstaan meestal in de winter. Als zo’n bomcycloon vlak bij de polen ontstaan, gaat zo’n winterorkaan gepaard met ijzige koude en ander extreem weer. Bomcyclonen ontstaan doorgaans langs de kust, wanneer koude lucht in contact komt met warm zeewater. De effecten van een bomcycloon kunnen echter ook boven land, in de kustgebieden, te zien zijn. En meteorologisch gezien zijn België en Nederland in feite één groot kustgebied.

Bomcycloon is dus een nieuwe naam voor een zich zeer snel ontwikkelende (winter)orkaan, waarvan het effect ook nog eens verwoestend kan zijn. Onthoud die naam alvast maar, want dit weerfenomeen gaat zich vast vaker voordoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *