nonnenparade

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw-columnist Ephimenco schrijft vandaag over de uitreiking van de Golden Globes. Hij wist dat na #MeToo ‘niets meer hetzelfde zou zijn en vreesde dat ‘al die mooie actrices in het zwart gekleed zouden gaan. Een rouwstoet. Een quakerparade.’ Maar dat was niet het geval. De actrices droegen nog steeds ‘uitdagende kleding’ met ‘decolletés die nog dieper waren dan de San Andreasbreuk en in veel gevallen van weinig verhullende stof’. Hij concludeert: ‘Ik hoef vanzelfsprekend geen nonnenparade op de Golden Globes te zien marcheren, maar wat ingetogener had misschien een beter effect naar sceptische mannen gesorteerd.’

Waarschijnlijk begrijpt u – net als wij – meteen wat met een nonnenparade bedoeld wordt, ook al is de kans miniem dat u het woord eerder heeft gehoord of gelezen: niet een parade van vrouwelijke rooms-katholieke religieuzen, maar een optreden van kuis geklede vrouwen.

Die interpretatie van het figuurlijk gebruikte woord nonnenparade is mogelijk doordat dit woord associaties oproept die moedertaalsprekers automatisch oppikken en kunnen interpreteren. Nonnenparade herinnert namelijk enerzijds aan courante woorden als sterrenparade en vooral bikiniparade. En non lezen we in eerste instantie misschien als naam van een rooms-katholieke kloosterlinge, maar in tweede instantie interpreteren we dat woord al snel figuurlijk ter aanduiding van een ‘meisje dat of vrouw die in de wereld met min of meer gemaakte ingetogenheid leeft’, zoals Van Dale het uitdrukt

Al die informatie combineren we in een fractie van een seconde, zodat er nog terwijl we de zin aan het lezen zijn geen processie van nonnen voor ons geestesoog verschijnt, maar een sterrenparade met kuis geklede diva’s.

Om dit beeld op te roepen is nonnenparade (door de associatie met sterren– en bikiniparade) precies het juiste woord. Nonnenstoet of nonnenprocessie zouden de rijke associaties die nonnenparade oproept immers niet hebben gewekt.

Vooralsnog is nonnenparade een hapax, een eenmalig aangetroffen samenstelling, maar wie weet wordt het wel wat met deze metafoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *