geestenboot

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Onder de kop ‘Japan schrikt van lijkenschepen N-Korea’ schrijft De Telegraaf vandaag over de Noord-Koreaanse spookschepen die maar blijven aanspoelen op de Japanse kust: ‘Als geestelijk vaders van de psychedelische horrorfilms schrikken Japanners niet zo snel van een angstaanjagend scenario. Maar de vele mysterieuze ’lijkenbootjes’ die de laatste tijd aanspoelen aan hun kust, en die vrijwel zeker uit Noord-Korea komen, bezorgen de Japanners toch koude rillingen.’ Het woord lijkenboot noteerden we al eerder, maar lijkenschip maakt vandaag zijn debuut.

Volgens De Telegraaf noemen de Japanners zelf deze ‘boten des doods’ geestenboten, ook al zijn de geesten van de arme Noord-Koreaanse vissers die op zee omkomen en afdrijven naar Japan natuurlijk allang geweken.

Dankzij het nieuws over de aangespoelde vissersbootjes dat de afgelopen weken in de kranten te lezen is, krijgt het woord spookboot trouwens een nieuwe betekenis. Werd spookboot tot voor kort meestal gebruikt ter aanduiding van een weesboot, dat wil zeggen een boot die niet meer gebruikt wordt en langzaam ligt te vergaan in het water, dankzij de Koreaanse geestenbootjes wordt spookboot meer en meer een synoniem van spookschip: onbemand op zee rondzwalkend schip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *