edelpiet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Nog voordat Sinterklaas dit jaar aan land kwam in Dokkum, dook het woord edelpiet al op in de media (op 9 november). De edelpiet is een van de nieuwe, emancipatoire verschijningsvormen van Zwarte Piet, die geleidelijk aan van aard moet veranderen. De edelpiet stelt Zwarte Piet voor als een Spaanse edelman. Die transformatie van knecht naar edelman is nogal een statusverbetering. Helemaal goed dus, zou je denken.

Vandaag figureert het woord opnieuw in de krant. Het Algemeen Dagblad wil dat de kinderen van Nederland even ongestoord van het Sinterklaasfeest kunnen genieten en niet worden lastig gevallen door antizwartepietactivisten die op hun beurt reacties van prozwartepietactivisten oproepen: ‘Kunnen we elkaar even niet bestoken in de discussie rond Zwarte Piet? Het AD roept op tot een Sinterklaasbestand.’

Sinterklaasbestand is ook een nieuw woord trouwens. Treurig eigenlijk dat het kinderfeest in de media nu in oorlogstermen wordt beschreven.

Veel bekende Nederlanders ondersteunen de oproep van het Algemeen Dagblad, zoals acteur en voormalig ‘beste vriend van Sinterklaas’ Bram van der Vlugt: ‘Een heleboel mensen zijn al heel lang bezig om te kijken waar een en ander kan worden aangepast. Stroopwafelpieten, Roetveegpieten, witte, oranje of Spaanse Edelpieten, kinderen vinden het allemaal leuk.’

Van der Vlugt stoort zich wel weer aan mensen die deze edelpieten nu weer niet politiek correct vinden: ‘Dan komt er ineens weer een groepje dat zegt over die Spaanse edelpieten: dat waren nou juist de mensen die de zwarten hebben onderdrukt in de slavernij. Nou dan draven we wel door, hoor.’

Hoe dan ook, waarschijnlijk wordt edelpiet desondanks dé sinterklaastraditieverrijking van 2017. Als dat inderdaad het geval is, zullen we het woord ook wel vaker gaan aantreffen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *