omtzigtje

geplaatst in: Geen categorie | 0

‘Betreuren is een heel handig woord. Je geeft je betrokkenheid weer, je geeft aan dat je ergens mee in je maag zit, maar je zegt niet ronduit sorry,’ schrijft columniste Nynke de Jong vandaag in het Algemeen Dagblad. Aanleiding is natuurlijk de tweet van CDA-parlementariër Pieter Omtzigt, die na de publicatie in NRC dat hij in het MH17-onderzoek een getuige heeft gesouffleerd die voorval zegt te betreuren. ‘Betreuren is een deftige, verkapte, halve sorry voor mensen die nog even met hun politiek assistent moeten beslissen wat de beste strategie is,’ concludeert De Jong.

De kranten schrijven vandaag allemaal over de populaire parlementariër Pieter Omtzigt, maar opmerkelijk is dat geen enkele krant het woord omtzigtje gebruikt.

Op Twitter daarentegen werd omtzigtje dit weekend wel gebruikt, ofwel in de betekenis ‘gesouffleerde onbetrouwbare getuige’, maar ook in de combinatie (sorry zeggen).


Meestal belooft het niet veel goeds als de naam van een politicus wordt vervormd tot een woord. Of dat zo’n naam verwerkt wordt in een uitdrukking volgens het stramien een x’je doen, waarbij op de plaats van de x de naam van een politicus wordt ingevuld. Zo hebben we de laatste jaren onder meer een boekestijntje doen zien langskomen, een ybeltje doen, een roemertje doen, en in België een letermeke doen. Vanuit dat perspectief mag Omtzigt zijn borst natmaken.

Maar: een omtzigtje doen bestond in feite al. Omtzigt stond bij de voorlaatste verkiezingen op een onverkiesbare plaats, maar wist dankzij veel voorkeursstemmen (waar hij erg z’n best voor gedaan had) toch in de Kamer te komen. Geen wonder dat vorig jaar toen GroenLinks het populaire kamerlid Liesbeth van Tongeren op een onverkiesbare plaats zette, fans van haar op Twitter suggereerden dat ze misschien wel een omtzigtje kon doen: met voorkeursstemmen in de kamer zien te komen.

Omdat Omtzigt de reputatie van terriër heeft – hij bijt zich als kritisch kamerlid vast in een onderwerp – werd een omtzigtje doen trouwens ook weleens gebruikt in de betekenis: kritische vragen blijven stellen over een lastige politieke kwestie.

Kortom, een omtzigtje doen hád een positieve beketenis. Misschien moet Pieter Omtzigt nu maar hopen dat het feit dat een omtzigtje doen een positieve betekenis had, zal voorkomen dat diezelfde uitdrukking nu een negatieve betekenis krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *