grijscampagne

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vanzelfsprekend staat de Amsterdamse krant Het Parool vandaag vol met berichten over de geheime beïnvloedingscampagne die wellicht een vlekje zal worden op het vooralsnog vrij smetteloze blazoen van de onlangs overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

Het idee achter de campagne was sympathiek: moslimjongeren afbrengen van gedachten die kunnen leiden tot radicalisering (en in het verlengde daarvan: terrorisme). Dat zou gedaan worden via ‘spontane’ filmpjes (in werkelijkheid door een acteur opgenomen filmpjes) op YouTube en Twitter waarin een moslimjongere zijn twijfels over zijn ouders, de autoriteiten en het Westen in het algemeen tot uitdrukking brengt, maar uiteindelijk zo sterk blijkt te zijn dat hij voor zichzelf kiest en besluit het zelf te gaan maken in de westerse maatschappij.

Het zwart-witdenken van de jongeren zou op die manier worden omgezet in grijsdenken. In de woorden van Het Parool: ‘Grijs denken’ is in de grijscampagne het alternatief voor adolescenten die gewend zijn het leven in zwart-wit te zien.’

Beoogd werd een campagne die zou bestaan uit een reeks vlogs van elk ongeveer anderhalve minuut, ‘een met de mobiele telefoon gefilmd dagboek om enig amateurisme uit te stralen’. Die filmpjes ‘waren niet bedoeld om ‘de juiste boodschap’ erin te pompen, maar wel om jongeren te doen twijfelen aan de onwrikbaarheid van hun eigen gedachten’.

Het Parool heeft de campagne om jongeren grijs te leren denken nu gedoopt tot grijscampagne. Treffend, want de campagne gaat niet alleen over grijsdenken, maar speelt zich ook af in een schemergebied, een grijs gebied, omdat het een geheime campagne had moeten zijn. Het is dan ook een handig nieuw woord waarmee in één keer duidelijk is waar het onderwerp van gesprek over gaat.

Of het woord grijscampagne als soortnaam beklijft, is de vraag. Daarvoor is het waarschijnlijk te specifiek. Veel interessanter om te onthouden is het woord grijsdenken, dat overigens al sinds 2006 in de Dikke Van Dale staat: denken op een wijze die niet bepaald wordt door traditionele tegenpolen, bv. over goed en kwaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *