praatkabinet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het commentaar op de landelijke politiek in De Volkskrant verschijnt vandaag onder de kop praatkabinet.

Dat is niet alleen een nieuw woord, maar als het ook een gangbare typering wordt van het kabinet dat vandaag op het bordes staat, belooft het niet veel goeds. Het kabinet heeft volgens De Volkskrant grote plannen, maar die zijn nog vrijwel niet uitgewerkt. Voor die plannen uitgevoerd kunnen worden, moet er nog veel gedebatteerd, gediscussieerd en gesteggeld worden.

Op dit moment is het blijkbaar nog een kwestie van geen daden maar woorden: ‘Het regeerakkoord zit vol grote ambities, maar die zijn in veel gevallen nog nauwelijks uitgewerkt. Het klimaatbeleid is daarvan het sterkste voorbeeld. Nederland moet koploper worden in Europa. Niemand die daartegen protesteert. Maar dat kan zomaar omslaan als straks de tarieven van de energiebelasting, de vliegtaks en de kilometerheffing bekend worden en de locaties voor de CO2-opslag op de kaart worden gezet.’ Temeer omdat er een wankele meerderheid in de Kamer is, zal er veel gesoebat moeten worden om de lieve vrede tussen de partijen te handhaven.

Maar, zo concludeert De Volkskrant, het kabinet mag dan een praatkabinet worden, het moet vooral ook goed luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *