bijna-papadag

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf introduceert vandaag een nieuw leenwoord voor een oeroud fenomeen: de dadchelor. Dat is een man die op het punt staat met zijn partner een kind te krijgen. De dadchelor is echter niet zomaar een bijna-vader, het is iemand die vlak voor de geboorte van zijn eerste kind met zijn vrienden nog een soort bachelorparty, een soort vrijgezellenfeest dus, houdt: zijn dadchelorparty.

Dadchelor is in het Engels samengesteld van dad (vader) en de laatste letters van bachelor (vrijgezel).

De dadchelorparty moet je je niet voorstellen als een feestje met veel ‘Wein, Weib und Gesang’. Soms is het een feest waarbij de vrienden van de aanstaande vader met rompertjes, lichtroze of -blauwe speelpakjes dan wel slabbetjes voor de verwachte nazaat komen aanzetten. Maar het kan ook een feest zijn waarbij de aanstaande vader met zijn vrienden viert dat hij nog net niet de verantwoordelijkheden van het vaderschap draagt.

Organisatoren noemen als ‘gemene deler’ de kroeg: ‘Het speelt zich doorgaans in de buurt van een bar af, in elk geval moet het bier rijkelijk vloeien.’ Stripdanseressen komen er, anders dan bij een bachelorparty, niet aan te pas. In plaats daarvan kunnen de vrienden van de aanstaande vader hem bijvoorbeeld confronteren met een babypop, die hij een luier moet omdoen: ‘Het vaderschap gaat nou eenmaal niet over rozen.’ Soms is de invulling wat anders en wordt de aanstaande vader zelf in een babypak gehesen om vervolgens met zijn vrienden een kroegentocht te houden.

Volgens De Telegraaf, waarin dadchelor en dadchelorparty vandaag hun mediadebuut maken, is het bedoelde feestje een commercieel fenomeen dat is overgewaaid uit de VS. ‘Daar stak de mannelijke versie van de doorgaans door en voor vrouwen georganiseerde ’babyshower’ rond 2011 in georganiseerde vorm de kop op.’ Het leukste aan het artikel uit De Telegraaf is dat de krant een volwaardig Nederlands synoniem geeft voor het woord dadchelorparty: bijna-papadag. Misschien kunnen we afspreken dat we de dadchelor ook maar meteen een bijna-papa gaan noemen. Dat klinkt zo lullig, dat we meteen ook van de dadchelor af zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *