dommetje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Zoals Amsterdam zijn amsterdammertjes heeft, zo heeft Utrecht nu zijn dommetjes.

Dommetje is op zichzelf geen nieuw woord, want in informele taal kun je er op goedmoedige wijze een domme persoon mee aanduiden: een dommie, een domkop, een dommerik. ‘Dommetje toch!’

Niet dat dommetje in deze betekenis al in Van Dale staat. Op frequentielijsten scoort het woord daarvoor te laag: het is waarschijnlijk vooral spreektaal, maar zelfs op de sociale media – waar nogal eens spreektaal geschreven wordt – tref je dommetje niet zo vaak aan. Misschien is het een spreektaalvariant van de verkleinvorm van dommerd en is dommetje dus in feite een variant van dommerdje. Nou ja, we gaan er eens naar kijken.

Maar over dát woord dommetje willen we het niet hebben. Vandaag debuteert het woord namelijk in een andere, nieuwe betekenis in De Telegraaf. Een dommetje blijkt namelijk ook de naam te zijn van een paaltje in de vorm van de Utrechtse Domtoren: ‘De paaltjes moeten voorkomen dat als er een fiets valt er een dominoeffect ontstaat en er een hele rij fietsen om kiepert,’ schrijft De Telegraaf. Het blijkt te gaan om een opengewerkt, enigszins raketvormig paaltje dat inderdaad enige gelijkenissen met de Domtoren vertoont. Heeft iemand een foto misschien?

Wie dit nieuwe straatmeubilair met eigen ogen wil gaan bekijken, kan vooralsnog alleen terecht op het Neude in Utrecht. Daar zijn de dommetjes gisteren geplaatst in ‘fietsparkeervakken voor kortdurend fietsparkeren’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *