sjoemelbaby

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Met gepaste vreugde geven wij kennis van een nieuwe loot aan de sjoemel-stam. En we noemen hem/haar: sjoemelbaby.

Dat woord, sjoemelbaby, maakt vandaag namelijk zijn opwachting in onze taal via een artikel in het Algemeen Dagblad. Daarin staat dat Sri Lanka het bestaan van zogeheten babyfarms eindelijk toegeeft: ‘Duizenden kinderen, weggehaald bij hun biologische moeder, werden daar in de jaren 80 ondergebracht en met hulp van ‘nepmoeders’ verkocht via frauduleuze adoptiebureaus.’

Het is voor het eerst dat Sri Lanka het bestaan van zulke babyboerderijen erkent: ‘Bij de adoptiefraude werden op grote schaal baby’s verzameld. Vrouwen werden zwanger gemaakt op babyfarms, zodat hun kind later verkocht kon worden op de adoptiemarkt. Andere baby’s werden uit het ziekenhuis gestolen.’

In tegenstelling tot sjoemelbaby zijn babyboerderij en babyfarm géén splinternieuwe woorden. Geen wonder, want over het bestaan van zulke instellingen is al eerder gepubliceerd. Zo schreef Trouw op 26 februari 1992: ‘Afgelopen vrijdag heeft het parlement in Sri Lanka een wet aangenomen die particuliere adoptie door ‘babyboerderijen’ verbiedt. Voortaan mogen alleen staatstehuizen bemiddelen.’

Afgaande op dat bericht in Trouw moeten er in Nederland nu heel wat voormalige sjoemelbaby’s rondlopen: ‘De regering maakte bekend dat sinds 1964 meer dan 11.500 baby’s uit Sri Lanka zijn geadopteerd, en dat Nederland met drieduizend kinderen de grootste afnemer was. Meestal was er sprake van particuliere adoptie.’ Die zullen we maar geen sjoemelvolwassenen noemen

In dezelfde krant maakte ook het woord babyfarm zijn Nederlandse mediadebuut, al ging het in het desbetreffende bericht niet over Sri Lanka, maar over India. Daarover schreef Trouw op 3 oktober 2013: ‘Er zijn steeds meer ‘babyfarms’, door het gebrek aan regelgeving omtrent deze business.’

Terug naar het woord sjoemelbaby. Het is – gezien de woorden sjoemelonderzoek, sjoemelwetenschap, sjoemeldiesel, sjoemelsigaret en sjoemelsoftware, die recentelijk populair zijn geworden – een tamelijk voor de hand liggend woord, maar de betrokkenen zelf zullen vermoedelijk liever niet als (voormalige) sjoemelbaby’s aangeduid willen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *