lokterrorist

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Jimmy F. uit Zevenbergen, die vorige week gearresteerd werd wegens mogelijke betrokkenheid bij een terreurdreiging in Rotterdam, deed zich volgens zijn vrienden voor als terrorist om informatie over jihadisten te kunnen verzamelen, Hij was, zo concludeerde Omroep Brabant gisteren, een ‘lokterrorist’ en daarmee debuteerde dit woord in de media. Lokterrorist figureert vandaag ook op de voorpagina van De Volkskrant, in de kop ‘Maassiloverdachte is online-lokterrorist’. Hoewel het voorarrest van Jimmy F. met twee weken is verlengd, weet De Volkskrant het al zeker: hij ‘was in werkelijkheid zelf op jacht naar terroristen’.

Lokterrorist – iemand die zich voordoet als een terrorist met als doel andere, échte terroristen te ontmaskeren – is een interessant woord. Het woord doelt op een infiltrant in een terreurcel, maar dan niet eentje die dit op last van een overheidsdienst doet. De lokterrorist of lokjihadist (dit woord toegevoegd op vrijdag 1 september, toen dat woord in de Volkskrant-column van Sheila Sitalsing debuteerde) opereert geheel op eigen houtje. Daarin verschilt de lokterrorist of –jihadist van de lokagent, de lokhoer, de lokhomo, de lokjood, de lokoma, de lokpuber en de loktiener – allemaal woorden die de afgelopen jaren zijn ontstaan. Doordat de lokterrorist of –jihadist zelfstandig en niet op last van de politie of een veiligheidsdienst optreedt, is hij zelf illegaal  bezig en dus ook een beetje een terrorist. Zo dat de politie er blijkbaar ook over, en daarom werd Jimmy F. opgepakt en zal hij – als hij onschuldig is – op z’n best als een ongeleid projectiel in de strijd tegen het terrorisme de geschiedenis in gaan.

Uit het Volkskrant-artikel blijkt trouwens dat Jimmy F. niet de enige is die geheim agentje speelde. Blijkbaar zijn er nog veel meer lokterroristen actief in de strijd tegen het terrorisme. Hoewel ze er natuurlijk bij gebaat zijn net zo onder de radar te opereren als echte terroristen, is de kans groot dat de media nu nog wel wat meer over andere infiltranten zullen willen schrijven. De kans is groot dat daarbij opnieuw het woord lokterrorist valt. Onthouden dus, dat woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *