gameflixen

geplaatst in: Woord van de dag | 1

‘Gameflixen is de toekomst voor de spelletjesgek’ kopt De Volkskrant vandaag. Gameflixen is dan ook een van de woorden die vandaag in De Volkskrant debuteren (het andere woord is syndroompoli: ‘een polikliniek voor jongvolwassenen met genetische syndromen, aandoeningen met een combinatie aan ziekteverschijnselen’).

Gameflixen is een werkwoord dat gevormd is naar analogie van netflixen. Dat is op zijn beurt een werkwoord op basis van de merknaam Netflix, u weet wel: die dienstverlener waarbij je voor een vast bedrag per maand naar films of series kunt kijken.

Gameflixen is welsiwaar niet gevormd met een merknaam, maar met een gewoon woord (game), maar het woord verwijst naar een vergelijkbare activiteit: games spelen die je niet gekocht hebt, maar die je online huurt: ‘Een ‘Netflix voor games’ moet gamers als muziek in de oren klinken. Dat klopt, al is het niet per se de mooiste muziek. Met film- en tv-serie-aanbieder Netflix hebben de verhuurders gemeen dat ze hun klanten niet de beste en nieuwste producten aanbieden.’

Gameflixen suggereert dat –flixen een soort achtervoegsel aan is. Als dat het geval is, dan is flixen echter nog niet erg populair. Woorden als boekflixen, literatuurflixen, muziekflixen hebben we nog niet aangetroffen.

 

  1. JeroenRL

    Bijzonder hier is dat het achtervoegsel -flixen nu juist het betekenishoudende deel van ‘Netflix’ is: flicks/flix (films) via het Net (internet).
    Grote kans dat uit het Engels taalgebied het woord ‘NetGaming’ of iets dergelijks gaat komen. Dat zou dan gameflixen vermoedelijk verdringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *