gaatjessigaret

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Waren we net gewend aan het woord sjoemelsigaret, komt De Telegraaf vandaag met een nieuw synoniem voor die schadelijke peuk: gaatjessigaret.

Met die gaatjessigaret wordt de sigaret met filtergaatjes in het papier bedoeld, die jaren geleden door tabaksfabrikanten als een minder schadelijke sigaret op de markt is gebracht. De sigaret kreeg in 2012 echter de bedenkelijke bijnaam sjoemelsigaret, omdat was gebleken dat hij helemaal niet zo ‘gezond’ is: de testresultaten waren vertekend, want rokers knijpen in de praktijk onwillekeurig de gaatjes dicht als ze de sigaret vasthouden, waardoor hun teer- en nicotineconsumptie toch een stuk hoger ligt dan in de testopstelling.

Sjoemelsigaretwe noemden het woord eerder dit jaar al een keer eerder –  is de laatste maanden helemaal ingeburgerd in de betekenis sigaret met onzichtbare ventilatiegaatjes in het filter, die bij het roken echter dichtgeknepen worden, waardoor de roker toch meer schadelijke stoffen binnenkrijgt dan de fabrikant vermeldt. Omdat er nu veel over deze sigaret geschreven wordt, is het niet verwonderlijk dat er alternatieven voor dit woord in omloop worden gebracht. Gaatjessigaret is dan eigenlijk wel een tot de verbeelding sprekend synoniem van sjoemelsigaret. Maar of het woord ingeburgerd raakt…?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *