fluistervamp

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC Handelsblad schreef gisteren nogal lovend over Roxanne Hazes, die binnenkort een nieuw album uitbrengt: ‘Op debuutalbum In Mijn Bloed vindt ze haar eigen stem, als fluistervamp’, staat in de lead van het artikel. Verderop wordt duidelijk wat met een fluistervamp wordt bedoeld: ‘De nieuwe Roxeanne Hazes is een coole Amsterdamse fluistervamp. Een glamoureuze zangeres met vet aangezette campy outfits, die een broeierige hybride zingt van pop, rock, levenslied, lichtvoetige dance en r&b.’

Fluistervamp is een samenstelling van fluisteren en vamp. Het laatste woorddeel laat zich het gemakkelijkst verklaren. Een vamp is een verleidelijke vrouw, een femme fatale. Blijkbaar is ze volgens NRC een vamp omdat ze een ‘glamoureuze zangeres’ is. Vleiender voor Roxanne Hazes is als we vamp in dit geval moeten uitleggen als een zangeres die met haar stem verleidt.

Het eerste woorddeel van fluistervamp herinnert aan woorden als fluisterzangeres en fluisterpop. Over Roxanne Hazes schrijft NRC dat ze ‘broeierig’ zingt en dat zal wel de aanleiding zijn om haar een fluistervamp te noemen.. Interessanter is eigenlijk wat Roxanne Hazes zelf zegt: ‘Mijn kracht ligt bij croonen; bijna hijgend kreunen en zingen.’ Ze zingt dus fluisterpop en herinnert met haar zang (hijgend kreunen) blijkbaar aan de aloude Franse zuchtmeisjes. Waarschijnlijk bedoelt NRC iets als dit:

 

 

Fluistervamp is weliswaar een gelegenheidssamenstelling, een woord dat we waarschijnlijk wel weer mogen vergeten, maar fluisterzangeres is wel een woord om eens te gaan volgen onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *