relipsychopaat

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Was het tot voor kort De Telegraaf waar elke dag wel een smeuïg nieuw woord in te vinden is, de laatste weken kan De Volkskrant er ook wat van. Vandaag scoort de krant zelfs met twee catchy nieuwe woorden: relipsychopaat en poldernaïviteit.

Dat laatste woord staat boven een ingezonden brief, die nogal ironisch is. De brief suggereert dat het een gotspe is dat salafisten in reactie op het gebiedsverbod voor  imam Fawaz Jneid eisen dat de Grondwet wordt nageleefd om ervoor te zorgen dat hun religie niet langer ‘gedemoniseerd’ wordt. ‘Typisch Nederlandse naïviteit’, lijkt de schrijver met het woord poldernaïviteit te willen zeggen, maar wie nu naïef is, blijft ongewis. Poldernaïviteit is overigens een voorstel- en voorspelbaar woord als je weet dat polder vaker als eerste deel van samenstellingen figureert waarin het verwijst naar iets typisch Nederlands.

Relipsychopaat is een tikje interessanter. Het staat vandaag in de column van Bert Wagendorp, in een betoog over het ‘trappenhuis naar terrorisme’, waaruit je zou kunnen opmaken dat het ook de verantwoordelijkheid van onze samenleving is als jongeren radicaliseren. De eerste ‘etage’ van dat trappenhuis is namelijk de vaststelling (door de jongere) dat de samenleving oneerlijk is, de tweede ‘etage’ is de constatering dat er geen uitzicht op verbetering is. Kortom, besluit de column, de maatschappij moet kijken ‘naar wat er aan de hand is op de eerste verdiepingen van het trappenhuis [naar terrorisme], daar waar normale jongens de motieven vinden om de doodstrap te bestijgen en te veranderen in relipsychopaten‘.

Relipsychopaat is weliswaar een nieuw woord, maar het is wel gemaakt volgens een bekend recept. We kennen al langer religekkie en in feite is relipsychopaat een variant daarop, of beter nog: de overtreffende trap daarvan. Immers, is de religekkie misschien nog een ongevaarlijke gek, de relipsychopaat is letterlijk levensgevaarlijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *