rolkoffertoerisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Economisch gaat het weer crescendo met Nederland en er valt de komende tijd dus heel wat belastinggeld te verdelen. NRC vroeg een aantal medewerkers waaraan de overheid het begrotingsoverschot zou kunnen opmaken. Economieredacteur Menno Tamminga doet wel een héél onconventioneel voorstel. Hij vindt dat ‘we’ met het begrotingsoverschot een fors belang in Airbnb zouden moeten kopen ‘Met 10 miljard euro kunnen we een derde van de aandelen Airbnb kopen als het bedrijf straks naar de beurs gaat. Dat is genoeg om de macht te grijpen en het losbandige rolkoffertoerisme van binnenuit aan banden te leggen.’

Dat Airbnb in Amsterdam met rolkoffers wordt geassocieerd, wisten we al en vanuit dat perspectief is het nieuwe woord rolkoffertoerisme wel een aardige soortnaam. Helemaal onvoorspelbaar was de komst van het woord rolkoffertoerisme overigens niet. Dé inspiratiebron ervan, het woord rolkoffertoerist, figureerde eerder al in een paar nieuwsberichten (het eerste dateert van 30 augustus 2016 en stond in De Telegraaf).

Rolkoffertoerisme onderscheidt zich materieel gezien nauwelijks van hoteltoerisme, want ook hoteltoeristen reizen vaak met een rolkoffer naar hun tijdelijke verblijfplaats. Het verschil tussen hoteltoerisme en rolkoffertoerisme is vooral de aard van de verblijfplaats: geen hotel, maar een woning of deel daarvan. Daarnaast speelt ook de schaalgrootte van het toerisme via Airbnb een rol. Al met al is rolkoffertoerisme misschien het best te definiëren als grootschalig kortstondig verblijfstoerisme in grote steden, waar toeristen verblijven in particuliere woningen of delen daarvan; zo genoemd omdat rolkoffertoeristen zich veelal met hun bagage in een rolkoffer lopend naar hun tijdelijke verblijfplaats begeven.

Nog even terugkomend op het voorstel van Temminga: het is wel érg eenzijdig Randstedelijk, zo niet Amsterdams gedacht om het overschot van 10 miljard dat in héél Nederland is verdiend te willen investeren in Airbnb. Airbnb, waarvan in Nederland eigenlijk alleen Amsterdam overlast ondervindt. Natuurlijk, met zo’n investering kopen de grachtengordeldieren misschien wel enige invloed op het beleid van Airbnb, waardoor de nare gevolgen van het rolkoffertoerisme in Amsterdam teruggedrongen kunnen worden, Maar hé, er is ook nog Nederland buiten Amsterdam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *