gluurfile

geplaatst in: Geen categorie, Woord van de dag | 0

We hebben al in heel wat files gestaan, maar nog nooit in een gluurfile. Althans, dat denken we, want tot vandaag bestond het woord nog niet. Maar wat is het eigenlijk, zo’n gluurfile? De Telegraaf heeft het woord bedacht bij een bericht over een billenwedstrijd (dat woord figureert al ruim tien in de media) in Brazilië.

Blijkbaar kunnen automobilisten dermate worden afgeleid door schaars geklede vrouwen met geprononceerde billen dat er verkeersopstoppingen door ontstaan. Met die informatie zegt u nu waarschijnlijk: o, in wezen verschilt de gluurfile dus niet van de kijkfile, die immers uiteindelijk ook veroorzaakt wordt door de aangeboren nieuwsgierigheid van de menselijke soort.

Eerlijk gezegd is niet alleen het bericht over de gluurfiles een voorbeeld van komkommernieuws, maar is ook het woord gluurfile zelf in feite een komkommerwoord. En daarmee is dit artikeltje een Komkommerwoord van de Dag.

Om dit artikeltje toch nog enig gewicht te geven, is het nog interessant om te kijken of er naast kijk- en gluurfile – waarin het eerste lid een handeling noemt – nog vergelijkbare samenstellingen met file bestaan.

Winkelfile (bestaande uit auto’s van mensen die willen gaan winkelen, bv. op de woonboulevard) hebben we weleens aangetroffen, maar dat is toch een net iets ander woord. Datzelfde geldt voor protestfile (file om te protesteren).

Dat gluren en kijken (waarop gluurfile en kijkfile gebaseerd zijn) tot hetzelfde woordveld behoren, is waarschijnlijk geen toeval: gluurfile is in feite een variant op kijkfile, want gluren is ook een soort kijken. Het wachten is nu op het woord loerfile.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *