excuusvlogger

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Het levensverhaal van Ismail Ilgun – het zou zomaar eens een modern ‘bekeringsverhaal’ kunnen worden. Een hagiografie waarin tevens duidelijk wordt hoe belangrijk taal is voor de beeldvorming over iemand die verandert van burgerschrik in blije boodschapper. Want waar Ilgun opduikt, ontstaan nieuwe woorden: eerst treitervlogger, nu excuusvlogger.

Was Ilgun vorig jaar nog hét gezicht dat het hoorde bij het toenmalige Woord van het Jaar treitervlogger, dit jaar blijkt hij maatschappelijk gezien zo goed bezig te zijn (hij maakt ‘positieve films’ over achterstandswijken voor het Algemeen Dagblad), dat het Openbaar Ministerie de vervolging van Ilgun wegens ‘opruiing, belediging van het openbaar gezag en smaadschrift’ wil laten vallen. Mits de voormalige treitervlogger een excuusvlog maakt. Het programma Hart van Nederland besteedde daar gisteren op Facebook aandacht aan en typeerde Ilgun op voorhand als excuusvlogger.

Even recapituleren: vorig jaar september was het Ismail Ilgun die er met zijn vrienden voor zorgde dat treitervlogger een alom bekend woord werd. Ilgun gaf als overlast gevende vlogger van overlast gevende jongeren namelijk perfect invulling aan dit woord, dat aan het einde van het jaar dan ook als Woord van het Jaar werd verkozen.

Zijn bekendheid leverde Ilgun tevens de aanklacht van het Openbaar Ministerie op, maar gisteren werd dus bekend dat het OM zijn hand over het hart strijkt: ‘Voormalig ‘treitervlogger’ Ismaïl Ilgun’, zo schrijft De Volkskrant vandaag, ‘moet van justitie zijn eigen wapen inzetten om boete te doen. Als Ilgun voor september excuusvlogs online zet waarin hij berouw toont voor zijn gedrag van vorig jaar in zijn woonplaats Zaandam, sluit het Openbaar Ministerie (OM) zijn dossier en wordt hij niet vervolgd.’

Het lijkt erop dat het OM streetwise is geworden, want zo’n excuusvlog is natuurlijk een heel handig middel om de heldenstatus die Ilgun onder jongeren heeft verworven om te buigen in een sociaal wenselijke richting. Toch vinden critici de ‘afdoening’ van het OM maar niks: ‘Zie je wel dat misdaad en asociaal agressief gedrag gewoon beloond worden hier in Nederland,’ moppert een roomblanke melkwitte autochtoon op de tijdlijn van Hart van Nederland.

Het woord excuusvlog zelf debuteert dezer dagen weliswaar in De Volkskrant, het Nederlands Dagblad en het Algemeen Dagblad, maar figureerde vorig jaar al eens in De Telegraaf. Aanleiding was destijds een Facebookbericht van Ilgun waarin hij zijn excuses aanbood voor ‘dom gedrag: ‘De jongens en ik hebben dit nooit gewild. We zijn jong en onervaren. We weten niks van het televisieleven of media. We hebben fouten gemaakt die we konden vermijden, maar die zijn eenmaal gebeurd.’

  1. Liesbeth

    Doe mij eens één voorbeeld van een blanke overlastgever van wie het OM de aanklacht introk. Dit is alles behalve streetwise. Het is meer dan kwalijk, dat het OM allochtonen op een andere manier behandeld dan autochtone Nederlanders. Zet ze maar op een voetstuk die overlastgevers en beloon ze met nieuwe woorden in de Van Dale. Ga zo door NL!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *