moslimkartel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Soms zie je dat een woord opeens een nieuwe dimensie krijgt. Dat geldt op dit moment voor het woord kartel. Een paar maanden geleden introduceerde Thierry Baudet van het Forum voor Democratie het woord partijkartel, waarin kartel in beginsel staat voor een groep organisaties die samenwerken en zo ‘de markt verdelen’. In dat woord van Baudet klonk een klein beetje de betekenis ‘wijd vertakte misdaadorganisatie’ mee, dat je vooral aantreft in samenstellingen als drugskartel en witwaskartel.

Vandaag debuteert een nieuwe samenstelling met kartel in de media. Naar aanleiding van zelfverrijkingsschandalen en vriendjespolitiek van Amsterdamse PvdA’ers van islamitische huize introduceert Nausicaa Marbe vandaag in De Telegraaf het woord moslimkartel. Net als in partijkartel kan kartel in moslimkartel verwijzen naar een groep, in dit geval een groep mensen die elkaar (en daarmee zichzelf) bevoordelen. Maar in moslimkartel speelt ook die andere betekenis van kartel een beetje mee.

Wat je ook van de Amsterdamse toestanden mag vinden, de associatie van de islam met misdaad is suggestief. De suggestie wordt gewekt dat de vriendjespolitiek en misschien wel de corruptie iets te maken heeft met de religieuze achtergrond en/of het groepsgevoel van de bedoelde kartellisten. Misschien is dat in dit geval wel zo, maar het is wel erg kort door de bocht om meteen ook maar de religie in haar geheel te criminaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *