papamaand

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren lazen we in de krant dat ING allerlei vooruitstrevende maatregelen wil treffen in de nieuwe cao. Gelijke behandeling van transgenders, vrij op onofficiële feestdagen, zoals het suikerfeest, én de invoering van de papamaand.

De papamaand is niet de overtreffende trap van de papadag (dag waarop een vader de zorg voor zijn jonge kind overneemt van zijn partner), maar de benaming van vaderschapsverlof met de duur van één maand. ‘ING is de eerste grote commerciële partij die zo’n lang vaderschapsverlof vastlegt in de cao,’ schrijft De Telegraaf.

Het is wel een beetje een lullig woord, papamaand, net als papadag, maar nu het in een cao opduikt, is het al haast meteen een officieel woord. We zullen er dus aan moeten wennen.

Het fenomeen waarnaar de papamaand verwijst, is natuurlijk wel mooi: een maand vaderschapsverlof ontlast de jonge moeder en zorgt ervoor dat vader en kind een beetje aan elkaar wennen. Als die papamaand althans écht gebruikt wordt voor de zorg voor het kind en niet wordt opgevat als een extra vakantiemaand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *