zombieprotest

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het probleem met de zomer is dat ook journalisten met vakantie gaan en er dus bijna geen nieuwe woorden verzonnen worden. Een uitzondering deze week is het woord zombieprotest, dat vandaag in De Telegraaf staat. Dat woord verwijst naar het protest van mensen die naar Hamburg gekomen zijn om te protesteren tegen de G20-top.

De demonstranten hebben zich als zombies verkleed om zo duidelijk te maken dat ze vinden dat er te weinig gedaan wordt aan klimaatverandering. Het woord zombieprotest stond in 2011 ook al eens in de krant. Toen hadden leden van de Occupybeweging zich in New York verkleed als zombies.

Het idee achter zo’n protest is, als ik het goed begrijp, dat de gewone man in feite een zombie is, willoos in de handen van de kapitalisten.

Kijk, en daar wordt het interessant. In zombieprotest wordt zombie dus figuurlijk gebruikt, als synoniem van marionet. Daarmee wordt de echte zombie zijn giftanden uitgetrokken, want marionetten, die zijn misschien ergerniswekkend, maar niet gevaarlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *