stalderen

geplaatst in: Woord van de dag | 2

In het land gebeurt dezer dagen niets nieuwswaardig, dus richten we ons maar op de provincie. Brabant om precies te zijn. Daar verschijnt het Eindhovens Dagblad en daarin staat vandaag het werkwoord stalderen. Stalderen? Als u een grachtengordeldier bent heeft u dat woord natuurlijk nog nooit gehoord, maar in het zuiden, in Brabant, is dit woord hard op weg een begrip te worden.

Vorige jaar troffen we het voor het eerst aan: stalderen wil zeggen: boerenbedrijven slopen die tegen de dorpskern aan zitten en ze opnieuw opbouwen op plekken waar ze minder impact op hun omgeving hebben.

Er komt geen meter stal bij en stalderen is dan ook gemaakt van stal, maar met een knipoog naar salderen.

In sommige gemeenten wordt stalderen ingezet als manier om de veestapel te laten krimpen: zulke gemeenten vinden bijvoorbeeld dat de sloop van 1.1 vierkante meter stal een voorwaarde is voor het elders bouwen van 1`vierkante meter stal.

Hoewel stalderen in geen enkele landelijke krant heeft gestaan, zal dit woord op het platteland nog wel even rondzingen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *