koelboxgezin

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Sinds ruim een week dreigt er onrust in het broeierige zuiden. In Den Bosch om precies te zijn. Op 22 juni stond in het Brabants Dagblad een verhaal over wat er met de Zuiderplas moet gebeuren. Een ‘plaatsvervangend lid in de klankbordgroep’ die zich daarmee bezighoudt, leek daar het gewone volk niet meer te willen zien: ‘Je krijgt dadelijk koelboxgezinnen die met de fiets of auto naar de Zuiderplas komen. Dat zou maar leiden tot ‘vereftelingiseren’.’

‘Het dedain druipt ervan af’, schreef een columniste een paar dagen later in datzelfde Brabants Dagblad:‘Ik kom uit een koelboxgezin. Als het goei weer was smeerde ons mam wat broodjes en laaide ze een fles sinas in de oranje koelbox.’ Want zo brengen mensen hun vakantie door die niet de centen hebben om naar een luxe vakantieoord te vliegen.

Weer een paar dagen later schreef iemand in het Brabants Dagblad dat hij het plaatsvervangend lid in de klankbordgroep’ kende ‘als een vrolijke, goedlachse en beschaafde man,’ maar dat hij wel erg geschrokken was van dat woord: koelboxgezin. ‘Welke huiver weerklinkt in ‘koelboxgezinnen’? Het is de weerzin jegens mensen die alles zelf meeslepen naar het stadstrandje, omdat ze dan het goedkoopste uit zijn. In ‘koelboxgezin’ ruik je de hoogmoed en zie je de nuffig opgetrokken neus.’

Vandaag krijgt de soap een vervolg in het Brabants Dagblad met een brief van klankbordlid zelf. Die schrijft dat hij iets anders heeft gezegd, en ‘niet koelboxgezinnen, zoals dit stigmatiserend door de krant is weergegeven.’ Elders in de krant blijkt dat het kwaad al is geschied: het klankbordlid heeft dreigpost ontvangen. Het gemoedelijke broeierige zuiden, snapt u wel.

Hoe dat ook zij, na zo’n roerig mediaweekje zal het woord koelboxgezin in Brabant in elk geval op de kaart staan als synoniem van ‘relatief arm gezin dat bij uitjes de koelbox met versnaperingen en drankjes meeneemt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *