internetchallenge

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren schreven diverse kranten over een Nederlandse jongen die zichzelf per ongeluk verstikt had bij een zogeheten choking challenge, letterlijk een verstikkingsuitdaging. Een wurgspel, zo noemt het Nederlands Dagblad deze uitdaging, die inhoudt dat jongeren, kinderen nog, elkaar uitdagen iets extreems te doen, in dit geval een filmpje maken van zichzelf waarbij ze zich net niet helemaal verstikken.

Het zijn gevaarlijke spelletjes: ‘In het buitenland zijn eerder doden gevallen door experimenten met het wurgspel. Zo overleden in België in 2012 kort na elkaar twee jongens van 10 en 15 jaar oud. Ook met de ‘cinnamon challenge’, waarbij tieners zichzelf filmen terwijl ze een lepel kaneel in één keer doorslikken, zijn al ernstige ongelukken gebeurd.’

Bij de uitdagingen speelt internet een grote rol: de uitdagingen worden geformuleerd en verspreid via internet en ook de filmpjes van de geslaagde uitdagingen worden via internet verspreid. De overkoepelende benaming voor de choking challenge, de cinnamon challenge en andere uitdagingen is internetchallenge.

Dat woord debuteert nét niet deze week, maar het is wel een typisch 2017-woord. Op 29 maart van dit jaar maakte internetchallenge voor het eerst zijn opwachting in de media. Het synoniem onlinechallenge is wat ouder. De internetchallenges zijn ontstaan in het kielzog van de icebucketchallenge van een paar jaar geleden, een online-uitdaging die mensen deelden en waarbij ze iemand uitdaagden om een bak ijskoud water over zich heen te (laten) gooien om aandacht te vragen voor de spierziekte ALS.

Internetuitdaging of online-uitdaging, dat zijn de voor de hand liggende vernederlandsingen van internetchallenge, een woord dat misschien maar beter weer kan verdwijnen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *